Les kot osnovni gradnik vsakega lesenega montažnega objekta RIKO HIŠE, je odličen gradbeni material, ki ustreza vsem konceptom trajnostne gradnje. Je ekološki, energijsko varčen ter združuje odlične fizikalne in mehanske lastnosti – je dober zvočni izolator, prevzema večje požarne obremenitve in se odlično prilagaja močnim tlačnim obremenitvam.

V vseh letnih časih vzdržuje prijetno klimo v prostoru, uravnava vlago, deluje kot biološki filter, je topel na dotik in ugodno vpliva na počutje.

Gradnja z lesom torej omogoča resnično kakovostno bivanje, ki ga v Riko Hišah vselej udejanjamo skupaj z našimi naročniki v vsakem našem objektu.

»Lesene hiše imajo svojo dušo. Imajo svojo temperaturo, svoj vonj, drugačen zvok, drugače se odzivajo na življenje v njej. Tehnologija je šla tako daleč, da so vse te pomanjkljivosti iz preteklosti s sodobnimi lesenimi montažnimi hišami sedaj odpravljene. Še več. Pri montažnih hišah lahko rešujemo tudi vse arhitekturne izzive, morda še celo večje kot klasični gradnji, saj smo sposobni kombinirati različne gradbene materiale, ki se jih v klasični gradnji ne da.« (Bojan Lukšič, direktor podjetja Riko Hiše d.o.o., v intervjuju za spletni portal Montažnehiše.com)

Energijska učinkovitost

Že sama lesena konstrukcija zagotavlja boljšo izolacijo v primerjavi z drugimi gradbenimi materiali, saj ima les kar 15x nižjo toplotno prehodnost od betona in 4x nižjo od opeke, pomemben vidik pri zagotavljanju energijske učinkovitosti pa predstavljajo tudi debelejša izolacija zunanjih sten, ustrezna izbira izolacijskih materialov, ki omogočajo optimalno toplotno prehodnost, in temperaturni zamik, ki objekt v toplih mesecih zaščiti pred pregrevanjem, pozimi pa preprečuje toplotne izgube. Premišljena vgradnja energijsko učinkovitega stavbnega pohištva, dobra zrakotesnost, nadzorovano prezračevanje z rekuperacijo toplote in uporaba obnovljivih virov energije pa še dodatno pripomorejo k trajnostni zasnovi vašega doma.

Visoka stopnja predizdelanosti

Koncept lesene montažne gradnje RIKO HIŠE omogoča izjemno visoko stopnjo predizdelanosti. Leseni elementi z uporabo sodobne tehnologije in s pomočjo računalniško vodenih proizvodnih procesov nastajajo v lastnih proizvodnih prostorih skozi celo leto. Tako so že v fazi izdelave zaščiteni pred vremenskimi vplivi, pri vgradnji materialov pa nenehno vršimo kontrolo procesov ter zagotavljamo skrbno načrtovanje in natančno izvedbo z najmanjšimi možnimi tolerancami.

Potresna in požarna varnost

Čeprav je les gorljiv material, v primerjavi z betonom ali jeklom zmore večje požarne obremenitve. Na površini gorečega lepljenega lesa se namreč ustvari tanka zoglenela plast, ki kisiku onemogoča dostop do lesa in s tem zavira napredovanje ognja.

Lesena konstrukcija RIKO HIŠE je tudi potresno bistveno varnejša od zidane, saj odlično prenaša tako tlačne kot vlečne obremenitve in sile upogibanja. Les je gibek in se, za razliko od betona, odlično prilagaja močnim tlačnim obremenitvam. Zaradi zelo ugodnega razmerja med lastno težo in nosilnostjo, je uporaben tudi za objekte na področjih s slabšo nosilnostjo tal.