Novice iz Italije

Novice iz Italije

HIŠA, V CELOTI NAREJENA IZ LESA. ”EKO” IZBIRA SIMONICINJEVIH
V kraju Orciatico (občina Lajatico) trenutno poteka gradnja lesene montažne hiše, ki je grajena z ekološkimi materiali in v skladu z načeli energetske učinkovitosti.
Lesene montažne hiše predstavljajo moderno gradbeno rešitev, ki v primerjavi s tradicionalno gradnjo prinaša številne prednosti in koristi. Tudi zato v Italiji lesena gradnja vedno bolj pridobiva na veljavi. Na območju Toskane zanimanje za ta tip gradnje narašča, kar potrjuje tudi izbira družine Marca Simoncinija. Odločili so se, da bodo v Orciaticu zgradili okolju prijazno hišo.
Zakonca Simoncini sta razložila, da sta odločitev o gradnji sprejela že pred leti. »Po tem ko sva preko knjig, interneta in specializiranih sejmov po Italiji poglobljeno preučila gradnjo montažnih hiš, sva jih nekaj tudi obiskala. Nekateri objekti so bili že zgrajeni, pri drugih je gradnja še potekala. Pri vseh sva pridobila dragocene informacije, tako od lastnikov kot od gradbenih podjetij.«
Poudarila sta, da so ju takoj pritegnile prednosti lesenih montažnih hiš, predvsem dobra izolativnost, ki zagotavlja nizko porabo in minimalne energetske izpuste. »Potrebno bi se bilo znebiti predsodkov povezanih z trdnostjo in zanesljivostjo lesenih hiš, ki so v veliki meri posledica slabe informiranosti o tovrstni gradnji«, dodajata. Pri montažni gradnji gre za visoko kakovostno gradnjo z vnaprej znanimi stroški in hitro izvedbo. Tovrstni konstrukcijski sistem nudi tudi dobro protihrupno zaščito in potresno varnost, ki postaja vse bolj pomembna konstrukcijska lastnost. Veliko prednost prepoznavata tudi v tem, da zgrajeni objekti potrebujejo zelo malo vzdrževalnih posegov.
Pri načrtovanju lesene hiše v Orciaticu sta sodelovala arhitekt Fiorentini in geometer Iacorossi. Umestitev objekta v prostor ter postavitev okenskih odprtin so posledica spoštljivega upoštevanja bioklimatskih načel. Projektanti so prav tako želeli doseči pravilno izveden fasadni ovoj, ki bo opravljal svojo funkcijo skozi vse leto in bo nudil visoko bivalno udobje poleti in pozimi. Bivalni prostor, ki se razteza v enem samem nadstropju, bo opremljen s sončno elektrarno z močjo 2 kwp ter talnim ogrevanjem, sanitarno vodo pa bo ogrevalo sonce s pomočjo kolektorjev. Potrebno je poudariti, da je energetska poraba hiše skozi vse leto, zahvaljujoč visoki stopnji energetske varčnosti lesenih sten, znižana na najnižjo možno raven. V objektu bodo vgradili prisilno mehansko prezračevanje z zbiranjem toplote, kar še dodatno izboljša kakovost življenja v stavbi in njeno skupno energetsko učinkovitost. Da je hiša umeščena v najvišji energetski razred A, ni nobeno presenečenje. Hiša je zaščitena tudi pred elektromagnetnim sevanjem.
Gradnjo te lesene hiše sta zakonca zaupala piemontskemu podjetju Arcadia Biocase. »Za odločitev o gradbenem podjetju, kateremu bi zaupala gradnjo hiše, sva potrebovala kar nekaj časa«, poudarjata lastnika hiše. »Izbira strokovnjakov, ki so nama pomagali pri načrtovanju hiše, razporeditvi sob ter način gradnje hiše so bile odločitve, ki so zahtevale kar nekaj truda in angažmaja«.