Enodružinska hiša Smlednik

Enodružinska hiša Smlednik

Lokacija: Smlednik
Razgibana enodružinska hiša stoji znotraj novega stanovanjskega naselja Dragočajna pri Smledniku, na koncu stanovanjskega niza, od koder se odpira čudovit pogled na pisane okoliške travnike in listnate gozdove. Leta 2009 postavljena hiša v obliki črke L se deli na zidano klet, pritličje in nadstropje. Klet je namenjena spremljevalnim prostorom. Pritličje sestavljata poslovni del in bivalni prostori, ki se odpirata na vrt. Nadstropje je spalno, iz glavne spalnice je možen izhod na teraso, ki obenem predstavlja ravno streho nad pritličnim bivalnim delom.

Za razliko od ‘klasično zidanih’ sosedov, sta se ponosna lastnika naše hiše odločila za montažno leseno Riko gradnjo. In sicer je zunanjost hiše sestavljena iz lesenih masivnih sten Riko LMS, notranje predelne stene pa so narejene s pomočjo okvirnega konstrukcijskega sistema Riko Plus.

Zunanje lesene masivne stene hiše so sestavljene oz. zlepljene iz poskoblanih smrekovih lamel, ki horizontalno zlepljene nimajo parozapornega sloja, s čimer stena ‘diha’. Notranja stran zunanjih lesenih sten jo končno pobrušena in je vidne kvalitete. Naravno barvo smrekovega lesa dopolnjujejo živahne barve notranjih predelnih sten, ki jih sestavlja leseni okvir, polnjen z zvočno izolacijo in obojestransko zaključen z mavčno-vlakneno oblogo.

Nizkoenergijskost hiša dosega s pomočjo nosilne lepljene lesene konstrukcije ter toplotne in fasadne izolacije iz visoko kvalitetnih lesnih vlaken. Navzven je hiša zaključena s kombinacijo ometane fasade v odtenkih zemeljske rjave barve in horizontalnih macesnovih lamel, kar dodaja piko na ‘i’ moderni zasnovi hiše. Macesnov les je zelo primeren za fasade saj ima dobro naravno odpornost in zato ne potrebuje dodatne kemične zaščite. Na prostem se zaradi naravnih procesov fotodegradacije na površini lesa tvori siv sloj. Tako torej macesnova fasada s časom dobi srebrno patino, kar je zgolj estetskega pomena, ne vpliva pa na funkcionalnost in na življenjsko dobo fasade.

Družina se v svoji Riko hiši počuti odlično.

Blaž Goričan in Irena Katja Škoda Goričan, lastnika hiše v Smledniku:
“Lesena hiša? Hm…najprej so nama na misel prišle brunarice. Saj ne, da nama niso všeč, ampak delujejo kot planinske koče. Na sejmu sva naletela na Jasmino iz podjetja Riko, beseda je dala besedo in dogovorili smo se, da prideva pogledat vzorčno hišo. Lahko le rečem, da sva bila presenečena! Presenetila naju je toplina, domačnost in drugačen izgled. Mislim, da sva bila od tistega trenutka dalje odločena. Če bo le možno, bo najina hiška lesena. Ni nama žal. Hiša je topla, svetla in življenje v njej prijetno. Ko mularija odide, si narediva novo, manjšo, leseno.”

Vrsta projekta
Stanovanjski objekt
Država
Slovenija
Nazaj

Pišite nam