Skedenj Škrabčeve domačije je gostil prepoznavne arhitekte, ki so diagnosticirali in prognozirali nove oblike bivanja.

Skedenj Škrabčeve domačije je gostil prepoznavne arhitekte, ki so diagnosticirali in prognozirali nove oblike bivanja.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja smo vstopili v informacijsko dobo. Pretok in manipulacija informacij sta odločilno vplivata na način življenja. Bivanjski vzorci se v zadnjih dvajsetih letih korenito spreminjajo, posameznik ima lahko več domov ali nobenega, pojavljajo se nove oblike družin in zakonskih skupnosti.
Prof. dr. Aleš Vodopivec, arhitekt, publicist in profesor na Fakulteti za arhitekturo, Aljoša Dekleva, arhitekt in so-ustanovitelj arhitekturnega studia Dekleva Gregorič arhitekti ter
doc. mag. Vaso Perović, arhitekt in soustanovitelj Bevk Perović arhitekti, so pod taktirko Jureta Groharja diskutirali o tem, na kakšen način se je spremenila arhitektura in v kakšni meri se je uspela prilagoditi novim oblikam bivanja.

Pogovoru v skednju je sledilo odprtje razstave arhitekturne delavnice MOBILNE BIVALNE ENOTE študentov Fakultete za arhitekturo UL v Kersničevi kovačnici v Hrovači.

Rezultati delavnice, ki se je odvila v prepletu sodelovanja podjetja Riko Hiše in Fakultete za arhitekturo, predstavljajo nove rešitve lesenih mobilnih bivalnih enot, ki so prilagodljive letnim časom, klimi, lokaciji in bivalnih potrebam posameznika.
Začasno bivanje v naravi je aktivnost, ki je proizvajalci mobilnih bivalnih enot še niso uspeli uspešno podpreti s svojo ponudbo. Študentje so razvili alternative generičnim bivalnim enotam, ki ne izkoriščajo naravnega konteksta, v katerega so postavljene ter posnemajo oblike in zasnove stanovanjskih hiš.

Na razstavi s svojimi rešitvami, ki so nastale pod mentorstvom doc. mag. Vasa Perovića, asist. Anje Vidic in asist. Jureta Groharja, sodelujejo Nika van Berkel, Maja Omerzel, Sebastjan Stevčevski, Tadej Šadl, Kaja Todorovič, Miha Toplišek, Tadej Travnikar, Tadej Tratnik, Urška Urh, Tadeja Vidoni, Matic Vrabič, Boris Vranić in Mateja Železnik.